Tips maafkan Sahabat yang Melukakan Hati

Tiada manusia yang sempurna dalam hidup ini. Kita tidak akan sentiasa gembira meskipun dengan teman karib kita sendiri. Ini adalah kenyataan hidup yang tidak dapat dinafikan. Lantaran itu, jangan terkejut jika suatu ketika sahabat karib itu akan menyakiti hati kita, samada secara sengaja atau tidak.

Kesilapan sering berlaku dalam persabatan, namun kita tidak boleh memandang remeh perkara tersebut. memaafkan teman yang melukakan hati anda adalah perkara yang cukup baik. Namun ia tidak cukup jika hanya dilafazkan di bibir, ia perlu datang dari hati yang ikhlas selain sikap rendah diri yang perlu sentiasa diterapkan. Jika kita masih bertanya pada diri, ‘kenapa harus aku?’, itu bermakna anda belum ikhlas mamaafkan dia! Sentiasa berdoa agar Tuhan lembutkan hati anda untuk memaafkan dia dan juga…anda!

Mari kita lihat tips2 untuk memaafkan sahabat yang telah melukakan hati anda, membuatkan anda sedih ataupun marah :

1)tentukan apa yang perlu anda maafkan, apa yang telah dia lakukan sehingga melukakan anda atau membuat anda bersedih. seringkali kita sendiri tidak pasti apakah penyebab kita marah atau sakit hati. cubalah catatkan apakah penyebabnya supaya anda tahu alasan anda marahkan dia atau terkilan dengannya, supaya anda juga punya alasan untuk maafkan dia.

2)berdoa dan bertawakal sebelum anda berhadapan dengan sahabat anda. fikirkan cara bagaimana anda mahu memberitahunya bahawa anda telah maafkan dia. terus berkata “saya maafkan awak” nampaknya tidak sesuai kerana itu seperti menunjukkan adana tidak ikhlas memafkan dia. anda mungkin boleh mengutuskan pesanan ringkas, surat ataupun emel kepada sahabat anda, gunakan bahasa yang baik supaya kedua2nya akan merasa selesa dan dapat merasakan keikhlasan.

3)Anda mestilah benar2 ikhlas mahu memaafkan teman anda. Tapa rasa ikhlas, anda tidak akan merasa tenang atau berpuas hati meskipun telah menyatakan anda telah memaafkannya. kerana itul;ah anda perlu merancang bagaimana anda mehu melakukannya, dan anda perlu benar2 melaksanakannya.

4)Andainya anda ingin membaiki semula persahabatan yang terjejas itu setelah teman anda menyakiti anda, selain menghulurkan maaf yang seikhlas2 hati, berikan juga kata2 keyakinan bahawa persahabatan yang akan terjalin semula itu akan kekal selamanya. Akan tetapi, anda juga perlu menetapkan hati anda supaya ikhlas dan meredhakan apa yang telah terjadi.

5)Andai dia yang datang memohon kemaafan terlebih dahulu, jangan berpura-pura seperti tiada apa yang berlaku antara kalian. Andai anda menafikannya, itu bermakna anda tidak mahu menghilangkan rasa marah dan sakit hati dalam diri anda, atau dalam erti kata lain, tiada maaf baginya!. Jangan terlalu kecewa jika sahabat anda tidak mahu mempedulikan maaf dari anda, kerana sekurang2nya masalah di pihak anda sudah diselesaikan, kerana anda sudah berusaha untuk menyelesaikannya dan telah bersemuka dengannya berkenaan masalah itu. Anda tidak perlu melayan rasa kecewa itu lagi, sebaliknya anda perlu menjalani kehidupan dengan dada yang lapang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s