apa rasionalnya berkasar

Assalamualaikum,

ada tak reader blog ni yang takde facebook?takkan xde fb kot?biar betik!!! hehe

actually aku bukan nak ajak ber-fb pon…

lately ni, page2 baru muncul bagai cendawan tumbuh lepas ujan…banyak…macam2 page ada. orang berniaga la, kata2 motivasi la, page maki2 orang pun ada.

ada baik buruknya page2 ni. kalau yang bagi kata2 motivasi tu, of course la bagus kan. tapi apa kebaikannya pulak dengan page2 yang gunakan nama yang memaki hamun org? tujuannya supaya followernya lepaskan geram kat situ?

yes, u boleh lepaskan geram tu. tapi apa rasionalnya? orang yang dok ‘like’ page cenggitu pon, apa rasionalnya?supaya korang boleh gunakan page tu untuk maki hamun orang? IT’S NOT COOL OK!!! lagi orang pandang rendah pada kau ada la.kalau uols setakat gunakan 1-2 page je sbg bahan gurauan bila chat dengan member2, itu aku masih boleh consoder lagi. tapi kalau korang like bebanyak page memaki orang tu, seriously, AKU PANDANG RENDAH ORANG CAMTU!!!.

ada jugak 2-3 orang kengkawan fb aku yang suka sgt like page2 cenggitu. i know tu hak masing2. tapi, akhlak kita dinilai dari penampilan kita. jagalah aib kita. semakin hari, tempoh kita hidup makin pendek. kenapa kita nak sia2kan dengan perkara sebegitu.

aku ingat satu ayat, tapi aku xsempat take note dari hadis mana. ayatnya begini,“jika kita mengajak kepada kebaikan, kita akan mendapat pahala orang yang mengikutinya tanpa dikurangkan sedikitpun. dan jika kita mengajak kepada kejahatan, kita akan mendapat pahala kejahatan orang yang mengikutinya tanpa dikurangkan sedikitpun”

itu saja renungan dari cik nani untuk kali ini…renung2kan, dan selamat beramal🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s