DIY : beading

Assalamualaikum & hye…

kali ni orang nak cerita pasal beading plak. bila tiba kerajinan melampau, mula la buat benda2 renyah macam ni. seriously, kerja beading ni memerlukan kesabaran yang amattttt tinggi, hehe…saje je letak t bebanyak sebab nak tunjukkan betapa tingginya tahap kesabaran yang diperlukan tu,hehe…

actually, sebelum ni orang memang suka buat sendiri beading ni kat baju2 kurung orang. kalau tak buat kat baju sendiri, nak buat kat baju sapa lagi kan,huhu…takde yang sudi dengan hasil tangan orang ni😦

ok, kita teruskan dengan prosesnya ye… ni bukan tutorial, cuma nak tunjukkan proses jahitan manik tu…

memula orang jahit jelujur corak yang orang nak tu…disebabkan kapur tu tak jelas kelihatan, terpaksa la buat jahitan jelujur ni…jahit camni…

nampak x, nampak x? tengok betul2 sampai nampak k.hehe…

lepas tu terus la jahit manik2 tu ikut kehendak sendiri…orang amek idea ni dari majalah NONA…

jahit dan jahit dan jahit…

siap sudah stage pertama… move to next stage… orang tambahkan lagi manik2 tu sebab nak bagi nampak sarat…suka sangat tengok manik sarat2 kat baju…

camni jadinya…

ha, jadi la macam ni…

penat tau nak buat camni pon…memang memerlukan kesabaran yang sangat tinggi…tau kenapa? sebab ada je yang mengganggu…si kecik molek hitam manis ni

see??? ei budak ni, geram betul…mujur bukan kain chiffon…kalau tidak mau rosak baju…

lepas buat beading kat leher baju tu, orang buat kat lengan baju pulak… camni

ni baru je separuh perjalanan, hehe…bila siap jadi la camni

cantik x,hehehe…orang tak tau pun apa nama jahitan semua tu…orang main jahit je…janji kemas🙂

tapi………..

orang tak puas hati pun dengan hasilnya… so orang terus google lagi…dan orang tambah lagi manik2 tu…camni

yang kali ni, orang suka sangat2… so orang kuatkan semangat untuk siapkan baju tu…dlm 2 hari je siap…pantas x,hehe…tapi orang takde gambarnya bila siap..gambar waktu 80% done ada la…ini dia…

ha, boleh bayangkan tak macam mana hasilnya? em, kalau rajin nanti orang tangkap gambar baju yang dah siap dimanik tu…kalau rajin la,huhu…

nota kaki : sebenarnya beading yang dekat lengan baju tu pun orang dah tetas dan jahitkan macam lain…nnt la orang review…

ok, c ya🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s