DIY:tudung bawal with 3D flower

Assalamualaikum,

hye all…

3 hari lagi dah nak raya AidilAdha…macam mana dengan persiapan raya korang?baju raya dah ada?kasut raya?tudung raya? ke korang recycle je balik yang lama?

here’s some tips if u nak recycle balik tudung uols…apa kata u ubahsuai tudung tu?kalau before this u pakai tudung plain je, kali ni kita pakai tudung berbunga2 pulak…daripada tudung kosong, kita ubahsuai jadi macam ni

macam mana nak buat?alahai senang kacang je hehe…apa yang u perlukan adalah tudung bawal, kain perca (orang guna kain chiffon), jarum, benang dan manik pearl…

mula2, potong kain tu dalam bentuk bulat. kalau nak lebih senang, buat contoh pada kertas, pedap pada kain dan potong. saiznya terpulang pada uols. orang potong dalam diameter 7cm camtu la, tak pasti pulak. bunga tu tak kecik dan tak besar sangat. macam ni ye

kemudian, jahit di sekeliling kain tu. jahit macam ni ok

lepas jahit di sekeliling kain, tarik benang tu kemas2 sampai bertemu dengan titik mula tadi. uols akan nampak bentuk bunga tu. then u cucukkan jarum tadi di tengah2 kain….letak manik di tengah2 kain dan jahit bagi kemas.ni rupa bentuk bunga yang dah siap

maaf gambar tak jelas😦

ulang langkah2 ni untuk kepingan2 seterusnya ok, sampai la dapat hasil macam ni

seterusnya, u boleh la jahit bunga2 ni pada tudung u. jahitlah dengan gigih dan penuh kesabaran ok. jahit sampai u dapat hasil yang u inginkan, sampai u puas hati la kiranya🙂

dan ini hasilnya, tudung yang telah ditransformasi hehehe…

tadaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!

maaf la gambar semua besar gedabak. bila guna quick update tak boleh nak resize gambar. maaf ye huhu…

anyway, selamat mencuba tau korang2 hehe…

kalau rasa nak tempah, boleh je hehe…just let me know ok sayang2🙂

jumpa lagi, daaaaa……… ;P

 

 

 

 

16 thoughts on “DIY:tudung bawal with 3D flower

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s