hormati cara orang lain

Assalamualaikum,

hye all…

how’s your day?semoga baik2 saja..hari orang pon ok, tak sesibuk mana sampai tak tahu nk buat kerja apa..kadang rasa macam datang keja tapi makan gaji buta je hahaha. lebih banyak masa dihabiskan dengan online daripada buat kerja. dah tu nk buat ape lagi?nk pegi ligan debtor yang liat nak bayar hutang?jom lah kite..sonok jugak kannnn…

em waktu lunch tadi ada la perbualan yang sikit menyakitkan hati. alkisahnya bila orang makan menggunakan sudu sedangkan mereka yang lain menggunakan jari mereka yang tulus mulus tu..

kata mereka ‘tak nikmat makan dengan sudu’ dan orang jawab ‘nani rasa x nikmat kalau makan makanan yang di tapau dengan tangan. makan nasik lemak ponrasa tak nikmat kalau makan dengan tangan’

then one of my friend cakap ‘kita orang melayu makan la pakai tangan’

dalam hati orang dah menjawab ‘kenapa kalau aku melayu tak boleh ke makan pakai sudu’???tapi jawab dalam hati jelah. waktu tu dok fikir nak jaga hati kawan2. tapi mereka menjadi lebih sinis. sampai keluarlah bab mak mertua. kata seorang dari mereka ‘nanti mertua jeling je kalau makan pakai sudu’.. hati dah makin geram dan orang pon jawab ‘kalau dia jeling kita jeling la balik’.

then dia jawab balik ‘sekarang berani la cakap camtu. cakap belakang boleh la. nanti hang menangis air mata darah la’. hey whats wrong with u?kalau korang rasa nak jadi perempuan melayu terakhir sangat just go on with your style lah. berdosa ke aku nak makan pakai sudu?ada aku kacau hidup korang ke?salah ke pakai sudu je pon?apa yang salahnya???

then orang jawab ‘lain orang lain la caranya’

dia jawab ‘ok2 menang kat nani la’….

suasana sunyi sebentar…

then dia cakap lagi ‘bak kata orang masuk kandang harimau aum2..’. kau tak puas hati apa lagi?apa besar sangat ke salah aku makan pakai sudu?tolong lah…tolong lah… terimalah cara orang lain. aku sendiri tak tegur cara korang pon. bukan ni je,.sampaikan ada perkataan kedah yang orang tak faham pon akan diperli oleh dorang. hello!!aku memang orang kedah tapi tak semestinya aku kena faham bahasa kedah korang tu. jangan sampai aku cakap korang tu dok ulu! jaga hati orang sama ok! family aku sendiri pon tak cakap bahasa kedah pekat ulu macam hampa tu,so jangan assume yang aku faham semua yang hampa cakap!

ok tamat sudah sesi luahan hati untuk hari ni. saja je meluahkan kat sini sementara tunggu waktu balik pukul 6 japgi hahaha…kalaulah ditakdirkan korang yang terlibat tu jumpa blog aku ni, dan baca entry ni, suka hati korang lah nk marah ke apa ke. aku sendiri pon sakit hati dengan sikap korang.

ok till then. c ya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s