dilema mencari photographer

Assalamualaikum,

hye there..

dah lama tak update..bukan sibuk, tapi takde mood..my wedding is just a few months to go, tapi persiapan betul2 menyusahkan hati..

hari ni lagi satu masalah timbul..ada satu photographer ni, dulu orang mintak quotation, he quote me RM1,650 untuk majlis nikah dan sanding,1 custom album, 1 poster frame dan takde lagi apa2 extra gift. for me harga tu dah berpatutan lah..

lepas survey few photographers (actually bukan few lah, lebih 10 photog jugak kot haha), i found out yang si Az ni paling ok. gambar pon macam yang orang nak, harga pon ok walaupun dah out of my budget. budget orang RM1500-1600 je. tapi….bila nak confirm booking dengan dia tadi, suddenly dia naikkan harga pakej tu kepada RM1,850…i was shocked! macam mana tetiba harga tu boleh jauh berbeza dari harga yang dia qoute sebelum ni?dan reason dia, dia baru je upgrade kamera dia, dia habis 20k, dan kenaikan harga tu adalah untuk cover modal dia..

oh no! what is this! adik, modal tak sama dengan kos ok. kalau u naikkan harga sebab kos printing meningkat, sy boleh faham lagi. but u naikkan harga semata2 sebab u upgrade kamera u, thats not fair utk pelanggan. dalam bisnes sekalipon kita ambik kira kos, bukan modal. sedih betul la. jangan disebabkan minat u untuk ambil gambar, pelanggan u jadi mangsa keadaan. u ambik keuntungan untuk upgrade lagi kamera u…

kalau dalam RM1,850 tu u boleh provide extra services, contohnya free post wedding photoshoot ke apa ke, sy masih boleh consider untuk hire awak..

em takpe la, takde rezeki nak hire awak..semoga awak terus success la ye dik.

sekarang ni orang dalam dilema. nak cari photog untuk shoot+album, atau cuma ambik photog untuk shoot+edit+burn. sekarang memang rasa nak cut cost betul2. memikirkan yang lepas kahwin nanti orang akan berhenti kerja dan ikut suami, memang tak boleh membazir. banyak lagi perbelanjaan selepas kahwin. tunang pon setuju kalau cuma hire photog untuk shoot+edit+burn dulu. nanti lepas kahwin bila hidup dah stabil barulah cetak album. lagipun banyak b2b yang pilih option ni untuk kurangkan kos wedding.em ini akan dipertimbangkan kelak…

jumpa lagi…da…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s