Tag Archive | hantaran

review 2: hantaran

Assalamualaikum,

hye all..lamanya janji nak update alkisah wedding, tapi dengan lambakan kerja yang tak tahu bila akan habis,asyik tertangguh je. plus gambar belum dapat dari OP, jadi takde la bersemangat sangat nak update.

hantaran ni pon tak boleh nak review banyak, sebab ada 1 gambar je. ok lah tu daripada takde hihi. tak sempat nak tangkap gambar tiap satu. sempat tangkap gambar bila semua hantaran dok sekali je. tapi haritu ade perasan yang OP snap gambar hantaran, so hope adalah nanti. jangan dia delete sudah huhu.

tema kami, tiffany+white+yellow+peach. untuk hantaran, haruslah ikut warna tema pengantin iaitu tiffany+white. harus aje, tak wajib pon. mana la nak cari fresh flower warna tiffany kan. makanya, orang pilih warna biru+putih, dan inilah hasilnya

Image

hasil keras tangan saye! hihi.. diinspirasi daripada ini

Image

Image

Image

hasil tak seperti yang diharapkan tapi tetap puas hati. gigih susun hantaran, balut polisterin, balut span basah, cucuk bunga malam sebelum resepsi, kiranya malam nikah la. malam sebelum nikah tu cuma sempat tidur 2 jam. lepas nikah gigih siapkan hantaran pulak. mula pukul 1 pagi, siap pukul 3 pagi. cepat tak?ha mau tau lah kan, dalam 2 jam boleh siap 9 dulang, sebab tu hasilnya macam tu. buat pulak berdua je, me and my sis. my sis asyik merungut ‘aku ngantuk, aku ngantuk’. stress! si pengantin ni dengan demam teruk, dengan tak cukup tido, tak cukup rehat, tergamaknya hatimu cakap begitu huhu. tahankan je hati ni.buat cepat2 supaya cepat siap.

takde orang membantu dah 1 hal. lagi 1 hal, bunga tu tak seperti yang diharapkan. orang tempah 2 dozen kekwa biru dan 2 dozen kekwa putih, gred A punya, bayar lebih la kan untuk gred bagus, bunga kembang dan banyak. tapiiii!!! sakitnya hati ni!!! balik je rumah, tengok bunga tu, adoi la, sampai hati ko kan nyonya tua. dah la kerek kemain, pastu ko bungkuskan aku bunga gred bodoh kan! geram sebab dah tempah awal, bayar mahal untuk bunga yang elok. memang geram sangat. takpe nyonya, hari tu ko buat kat aku, pasni client ko buat kat ko pulak. Allah je yang akan membalasnya.

actually banyak lagi nak diceritakan tentang hantaran ni. last minute decide untuk letak alas polisterin, last minute cari barang, last minute membalut polisterin tu. walaupun last minute, tetap puas hati. dalam gambar macam tak cun je, tapi tengok real cun woo…just simple and elegant haha, perasan! my cousin memula mcm pandang sinis je hantaran yang terlalu simple, dan terlalu banyak perkara yang orang DIY. tapi bila digabungkan semuanya, dia cakap ‘eh cantik pulak bila dah letak skali semua ni’. hahaha.. tau takpe! haha..

alas hantaran tu pulak rasanya orang dah penah update sebelum ni. ingat2 lupa ja. itu pon sama, asalnya taknak letak pon kain alas tu, tapi tangan tetiba je gatal nak DIY kan. bila tengok gambar ni, eh cantik pulak hihi. boleh digunakan lagi nanti untuk kakak, abang, sedara mara. itulah kelebihan warna putih hihi. bersih dan suci. eh! macam tak kena je trademark tu hihi.

dah letih menaip. lain kali la orang update lagi. korang sabar eh.. bye korang…

c ya.

bantal hantaran

Assalamualaikum,

hye all…

semalam orang dah buat quick update tentang bantal hantaran. hari ni orang nak cerita alkisah bantal hantaran orang. 

sebelum ni orang dah buat bantal hantaran untuk wedding kawan orang, orang ada update dalam entri beberapa bulan lepas. ni bantal dan hantaran yang orang buat tu

Image

 

Image

 

ini bantal untuk letak mas kahwin

Image

ini bantal untuk diletakkan coklat

orang gunakan polisterin untuk bantal ni, alternatif yang mudah bagi mereka yang tak suka merenyahkan diri mencari kekabu atau fiber. (kira waktu tu orang tak suka renyahkan diri la?). Actually waktu tu kawan org serahkan 100% pada orang. jadi bagi orang ni yang paling mudah. dan dia juga tak letakkan bajet. bagitahu je berapa, dia bayar haha. senang deal dengan orang macam tu.

Sekarang orang tengah cari idea untuk bantal hantaran orang pulak. memandangkan orang nak berjimat, dan mahukan sesuatu yang boleh digunakan semula, maka orang pilih untuk gunakan fiber (manggantikan kekabu). kekabu mahal gile oh. fiber pon dah ada, lebihan waktu tambah fiber dalam bantak strawberry dulu. so orang bercadang nak buat macam ni

Image

 

Image

 

orang tersangatlah berkenan dengan bantal merah tu, yang paling atas tu..cantiknya!!! kalau letak besi macam most b2b letak, mahal tau. so letak je renda, sebab nak letak lace pon mahal hahaha…

asalnya orang dah buat bantal fiber tanpa tapak, tapi macam tak kemas. so bila google lagi barulah dapat idea untuk letakkan papan kek di bawah bantal, barulah bantal tu terletak elok. ni bantal yang orang buat

Image

 

ni bantal sebelum diletakkan sarungnya. kalau buat bantal gini pon renyah jugak, sebab kena buat sarung pulak. kalau buat guna papan kek, just balut-balutkan je, macam ni

Image

 

*gambar sumber dari Google, credit to the owner*

korang bolehlah google untuk cara menyediakan bantal hantaran ni. orang takde buat tutorial, tak sempat, asal buat je kucing ganggu, nak potong kain, nak menjahit pon tak senang, ada je yang mengganggu, cepuk kang! tapi insyaAllah kalau ada kelapangan orang akan tangkap gambar dan update tentang bantal hantaran orang. nampak gayanya kena bukak balik bantal yang dah buat tu, sebab nak letakkan papan kek pulak.

wish me luck… selamat mencuba untuk korang jugak..

c ya 🙂