Archive | January 2014

review 2: hantaran

Assalamualaikum,

hye all..lamanya janji nak update alkisah wedding, tapi dengan lambakan kerja yang tak tahu bila akan habis,asyik tertangguh je. plus gambar belum dapat dari OP, jadi takde la bersemangat sangat nak update.

hantaran ni pon tak boleh nak review banyak, sebab ada 1 gambar je. ok lah tu daripada takde hihi. tak sempat nak tangkap gambar tiap satu. sempat tangkap gambar bila semua hantaran dok sekali je. tapi haritu ade perasan yang OP snap gambar hantaran, so hope adalah nanti. jangan dia delete sudah huhu.

tema kami, tiffany+white+yellow+peach. untuk hantaran, haruslah ikut warna tema pengantin iaitu tiffany+white. harus aje, tak wajib pon. mana la nak cari fresh flower warna tiffany kan. makanya, orang pilih warna biru+putih, dan inilah hasilnya

Image

hasil keras tangan saye! hihi.. diinspirasi daripada ini

Image

Image

Image

hasil tak seperti yang diharapkan tapi tetap puas hati. gigih susun hantaran, balut polisterin, balut span basah, cucuk bunga malam sebelum resepsi, kiranya malam nikah la. malam sebelum nikah tu cuma sempat tidur 2 jam. lepas nikah gigih siapkan hantaran pulak. mula pukul 1 pagi, siap pukul 3 pagi. cepat tak?ha mau tau lah kan, dalam 2 jam boleh siap 9 dulang, sebab tu hasilnya macam tu. buat pulak berdua je, me and my sis. my sis asyik merungut ‘aku ngantuk, aku ngantuk’. stress! si pengantin ni dengan demam teruk, dengan tak cukup tido, tak cukup rehat, tergamaknya hatimu cakap begitu huhu. tahankan je hati ni.buat cepat2 supaya cepat siap.

takde orang membantu dah 1 hal. lagi 1 hal, bunga tu tak seperti yang diharapkan. orang tempah 2 dozen kekwa biru dan 2 dozen kekwa putih, gred A punya, bayar lebih la kan untuk gred bagus, bunga kembang dan banyak. tapiiii!!! sakitnya hati ni!!! balik je rumah, tengok bunga tu, adoi la, sampai hati ko kan nyonya tua. dah la kerek kemain, pastu ko bungkuskan aku bunga gred bodoh kan! geram sebab dah tempah awal, bayar mahal untuk bunga yang elok. memang geram sangat. takpe nyonya, hari tu ko buat kat aku, pasni client ko buat kat ko pulak. Allah je yang akan membalasnya.

actually banyak lagi nak diceritakan tentang hantaran ni. last minute decide untuk letak alas polisterin, last minute cari barang, last minute membalut polisterin tu. walaupun last minute, tetap puas hati. dalam gambar macam tak cun je, tapi tengok real cun woo…just simple and elegant haha, perasan! my cousin memula mcm pandang sinis je hantaran yang terlalu simple, dan terlalu banyak perkara yang orang DIY. tapi bila digabungkan semuanya, dia cakap ‘eh cantik pulak bila dah letak skali semua ni’. hahaha.. tau takpe! haha..

alas hantaran tu pulak rasanya orang dah penah update sebelum ni. ingat2 lupa ja. itu pon sama, asalnya taknak letak pon kain alas tu, tapi tangan tetiba je gatal nak DIY kan. bila tengok gambar ni, eh cantik pulak hihi. boleh digunakan lagi nanti untuk kakak, abang, sedara mara. itulah kelebihan warna putih hihi. bersih dan suci. eh! macam tak kena je trademark tu hihi.

dah letih menaip. lain kali la orang update lagi. korang sabar eh.. bye korang…

c ya.

Advertisements

review 1: baju nikah

Assalamualaikum,

hye semua..

dah berapa hari orang tak jenguk blog ni. sejak sebelum wedding sampailah sekarang, kerja di pejabat banyak sangat. cuti kahwin pun dorang call, tension jadinya huhu. dan dengan sebab tu jugak orang tak sempat nak jenguk blog ni, apatah lagi nak update.lagipun gambar belum dapat dari OP, lagi la tak semangat nak update. tapi hari ni rasa nak update pulak hihi. godek2 pc terjumpa la sikit gambar persalinan nikah tu.

orang tak tempah pun baju nikah tu, orang beli yang ready-made je, senang. tak perlu susah2 fikir material apa nak beli, berapa meter kain nk guna, mana nak cari tailor yang bagus, risau baju tu nanti tak seperti yang diharapkan, dan macam2 lagi la. so akhirnya, ajak tunang (sekarang dah jadi suami) jalan2 di jalan TAR dekat2 nak raya puasa lepas. kami sampai jalan TAR pun dah dekat pukul 10 malam sebab jalan sesak terlampau. makanya dah banyak kedai yang tutup. waktu tu rasa takde harapan dah nk beli baju nikah kat situ.

Tapiiiii……..rezeki menyebelahi kami hihi. sampai kat kedai paling hujung bersebelahan masjid india tu, orang ternampak baju ni, yang menarik perhatian orang. tanya saiz, tanya warna, terus mintak untuk fitting. and we love it! tak payah fikir panjang, terus confirm nak beli, bayar dan blah dari kesesakan manusia hihi. akhirnya dapat jugak baju idaman, mini kurung moden hihi.

baju ni asalnya warna off-white, dengan pearl warna yang sama. so warnanya agak tidak menyerlah. makanyaaaaaaaaaaa…..dengan kerajinan yang tak berapa banyak, orang tambah pearl warna sweet pink hihi. inilah hasil keras tangan orang

Image

close up sikit

Image

 

ini jelah yang mampu dihasilkan. love it!

alhamdulillah, ramai yang puji baju ni. bukan pujiorang yang pakai pun, sentap tau hihi…

ni pulak sekeping gambar yang OP upload

Image

 

sukanyaaaaa!!!

total cost untuk baju orang je kurang dari 300. agak2 berbaloi tak?

lain hari orang update yang lain pulak. got to go, c ya..